Je motivatie uitbesteden

Vorige week bleek uit twee onderzoeken dat sinds Covid mensen structureel minder zijn gaan bewegen. Eind september verscheen bovendien een onderzoek van Moores University naar de lange termijn effecten van het spierverlies dat door de Covid maatregelen optreedt: vooral bij ouderen neemt de spiermassa en functionaliteit snel af, terwijl het lichaamsvet toeneemt. Deze verandering in lichaamssamenstelling is gerelateerd aan hart- en vaatziekten, diabetes, osteoporose, spierzwakte, achteruitgang van het cognitieve vermogen en toename van depressie. Hierdoor loopt de juist kwetsbare groep meer risico op een Covid infectie met een veel zwaarder verloop.

Eigenlijk gaat alles minder als we minder bewegen. Je hartspier verliest kracht, je bloedvaten worden kleiner en longen worden stugger. Het negatieve effect op je hersenen vergroot je kans op depressie en dementie, en door een afname van verbindingen in je hersenen verlies je zin om dingen te ondernemen. Als je een week op de bank ligt kan je al snel 1,4 kilo aan spiermassa verliezen.

Misschien wel het grootste gemis als men niet beweegt is dat de motivatie om weer te beginnen verdwijnt zegt Evert Verhagen, hoogleraar epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid in een artikel in Trouw. “Zeker nu we thuiswerken, is de drang om te bewegen nog minder. In deze coronaperiode zijn nog geen goede oplossingen gevonden om dat gemis op te vangen. De knauw op onze gezondheid is groter dan we hadden gedacht.”

Dat verdwijnen van motivatie...daar hebben wij een oplossing voor. Veel mensen die fit20 doen vinden het hebben van een vaste afspraak heerlijk. Niet zelf je motivatie opbrengen, maar het als het ware uitbesteden aan je trainer. Die op je wacht en je een beetje achter de broek zit. En de energie en spiermassa die je door fit20 krijgt werken vaak als een vliegwiel die meer bewegen in gang zet. Omdat je de hoge intensiteit beweging er al op hebt zitten is het lage intensiteit bewegen, zoals wandelen, de rest van de week genoeg. En dan gaat alles beter!