Klantverhaal van Caroline Nijenhuis

Klantverhaal Caroline Nijenhuis

"De fit20 training heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven"

Na een borstkanker operatie 5 jaar geleden ben ik vrijwel meteen begonnen met oedeem therapie. Ook ben ik altijd blijven sporten. Eerst deed ik nog groepslessen bij een fitness centrum in de buurt, maar ik kon niet goed meer tegen de harde muziek en ik had veel minder behoefte aan de gezelligheid. Een tijdje deed ik daar alleen nog maar fitness.

Toen hoorde ik over fit20, iemand met lymfeoedeem had er veel baat bij. Aanvankelijk weerhielden de kosten mij ervan om bij fit20 te beginnen. Maar ik kwam bij de gewone fitness niet verder en vond het steeds minder prettig. "Ik ga het proberen"dacht ik, inmiddels doe ik al bijna anderhalf jaar fit20. Ik ben heel positief

Ik train wekelijks met een vriendin en ik vind het heel fijn. Dat mijn hele lichaam geactiveerd wordt, vind ik heel bijzonder om te ervaren. Toen ik begon met fit20 vond ik het wel spannend, ik had toch wel stressklachten overgehouden na de operatie en chemo, dus de eerste keren fit20 waren wel een uitdaging. Vooral die chestpress en de lat pulldown...Ik durfde niet zo goed tot tijdelijk spierfalen te gaan. Maar juist om daar mee om te leren gaan, vind ik nu een groot voordeel van fit20. Ik heb een litteken van 15 cm dat strak is. Ik voel het altijd bij bepaalde armbewegingen, en de pijn zegt “Stop, ontzien, beschermen”. Door de fit20 training kan ik daar anders mee omgaan. Het is zo belangrijk om in die prikkel te komen en je te realiseren dat je dat aan kan. De training heeft mij heel veel zelfvertrouwen gegeven.

Het autonome zenuwstelsel krijgt een tik door chemo. Ik transpireerde niet meer, dat is nu hersteld, behalve natuurlijk in de rechteroksel. Als ik de legpress doe gaat alles tintelen. Die doorstroming is een hele positieve ervaring, alles wordt aangezet! Lymfe wordt afgevoerd via de spieren. Daarom is fit20 zo belangrijk!

Ook de vaste afspraak vind ik fijn. Die gedachten van “Eigenlijk moet ik gaan sporten” zijn er niet meer. Ik ga altijd, en dat scheelt veel energie.

Naast fit20 doe ik nog yoga en ik tennis. Een jaar geleden kon ik nog geen uur trainen bij de tennis. Dat is zo verbeterd, ik kan het gerust anderhalf uur volhouden en ik ren weer over die baan! Mijn partner merkt ook dat ik veel sterker ben geworden, ik versjouw zo een buiten bloempot. “Ik push 92 kg weg op de legpress” zei ik laatst tegen hem.

Ik vind Luc een heel prettige en rustige trainer. Hij motiveert, corrigeert mijn houding heel precies, en daar leer ik veel van.

En...ik ga nu stoppen met oedeem therapie! Ik ervaar geen beperking meer in de bewegingsvrijheid van de armen, ik voel me conditioneel sterker en daar heeft de fit20 een belangrijke bijdrage in gehad. Ik raad fit20 dan ook heel vaak aan.

Caroline Nijenhuis (51 jaar) was werkzaam als praktijkverpleegkundige COPD/Astma


Ben je al klant van fit20? Beoordeel ons dan op Facebook:

Wij ontvangen graag 5 sterren of schrijf je feedback wat er verbeterd kan worden.

Alvast bedankt!